Istorie și cultură

Istoria orașului Techirghiol

Techirghiol, oraș unic în lume, cu o istorie fascinantă, beneficiază de existenta unor condiții naturale deosebite. Climatul, nămolul sapropelic  și apa sărată a Lacului Techirghiol  fac din aceasta stațiune balneară cunoscută din anul 1899 o destinație faimoasă cu o atmosferă tămăduitoare.

Aflată la 15 km de Constanța, cel mai mare oraș de la malul Mării Negre, și la numai 3 km de țărmul Mării Negre, stațiunea este amplasată într-o regiune de stepă dobrogeană.

Mai multe detalii…

Mituri și legende

Înainte de a se numi Techirghiol (Lacul lui Techir), el s-a numit Tekfur Golu (Lacul vărgat) şi chiar Tekfur Koy (Satul vărgat). Termenul de vărgat îi vine de la culoarea stranie pe care o are lacul adesea vălurit. În 1560 Tekfur-koy era o localitate importantă a Dobrogei otomane, reşedinţă de caza (unitate administrativă asemănătoare plasei). De unde ştim acest lucru? Din două firmane ale sultanului Soliman (Suleyman) Magnificul, documente adresate domnitorului Moldovei Alexandru Lăpuşneanu şi în care se făcea referire la câteva aşezări din Dobrogea.

Mai multe detalii…

Techirghioleni celebri

Jean Constantin, pe numele său real Constantin Cornel Jean (n. 21 august 1928Techirghiol – d. 26 mai 2010Constanța), a fost unul din cei mai mari actori români, interpret de roluri comice, considerat „maestrul comediei”. Printre personajele reprezentate de Constantin se numără cele din seria B.D. (Brigada Diverse), filmele de acțiune și de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu și serialul de televiziune Toate pânzele sus (1976).

Mai multe detalii…

 

Etnii

Techirghiol (sau Tekirghiol, turcă Tekirgöl, însemnând „lacul barbunului„) este un oraș în județul ConstanțaDobrogeaRomânia. Are o populație de 7.292 locuitori. Se află la 15 km de Constanța, la 2 km de Eforie Nord, la 4 km de Movilița. Orașul este cunoscut lacul cu același nume, Sanatoriul Balnear și Mănăstirea Sfânta Maria.

Mai multe detalii…


Îți place? Click aici să îi dai SHARE!