Îți place? Click aici să îi dai SHARE!

Societatea Ornitologică Română demarează realizarea planului de management al Lacului Techirghiol, o adevărată „constituţie”,  după cum a afirmat reprezentantul Societătii Ornitologice, care se elaborează în timp, după multe studii, cercetări și monitorizări ale păsărilor din zonă și habitatului acestora, dar și după consultări cu toți factorii decizionali din zonă. În aceste zone activitătile umane de gospodărire a resurselor naturale pot continua, într-o manieră durabilă dar fără să aibă un impact semnificativ asupra ariei.

Lacul Techirghiol este plasat pe ruta de migrație Via Pontica, aici regăsindu-se 262 de specii de păsări observate (aprox. 65% din avifauna României). Dintre cele mai rare păsări care se opresc temporar în zonă lacului enumerăm: pelicanul creț, gâsca cu gât roșu, gârlița mică, șoimul dunărean, rața cu cap alb și eretele alb.

În acest sens,  a avut loc la sediul Grădinii Botanice din Techirghiol conferința de deschidere a proiectului privind realizarea planului de management. Prezent la conferință, primarul orașului Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu, a declarat că acest plan de management și regulament care va fi realizat de SOR este un pas foarte important în ceea ce privește exploatarea resursei minerale.

„Îi asigur de tot sprijinul meu și al primăriei Techirghiol în toate demersurile pe care SOR le face. Menționez că am făcut demersurile către ANRM pentru a vedea, din punct de vedere legal, cum poate deveni Consiliul Local administratorul lacului. Consider că suntem cei mai în măsură să administrăm această resursa minerală, pentru că interesul nostru este ca Stațiunea Balneara Techirghiol să existe cât mai mult și să fim în continuare cea mai importantă staiune balneara din România”, a declarat primarul localității Iulian Constantin Soceanu.

De asemenea, a mai spus: ”trebuie să avem grijă și de dezvoltarea comunitătii. Ariile ne restrictionează mult . În cazul acestor localităti statul ar trebui să le vină în ajutor cu anumite subvenții deoarece, de exemplu, Techirghiol va avea de suferit din punct de vedere al dezvoltării imobiliare în zona de Sud”.

Tot el a amintit că administrația locală nu are beneficii directe la bugetul local de pe urmă lacului. Primăria primește bani doar indirect, prin taxe și impozite plătite de agenții economici din zonă.

În următorii trei ani reprezentanții SOR vor stabili împreună cu specialiștii regulamentul privind exploatarea lacului. În calitate de custode, alături de SOR, primăria Techirghiol susține toate demersurile SOR în vederea protejării lacului și a resursei naturale nămolul sapropelic, pentru că numai astfel lacul va continua să fie motorul economic pentru oraș.

 

Găsca cu gât roșu
Sursa foto: agroinfo.ro


Îți place? Click aici să îi dai SHARE!