Îți place? Click aici să îi dai SHARE!

La Mănăstirea Sfânta Maria Techirghiol se află fântâna cu statuia Sf. Pantelimon, ocrotitorul medicilor şi al celor bolnavi, sculptată în bronz de renumitul sculptor român Ion Jalea şi adusă de patriarhul Justinian de la Spitalul “Sf. Pantelimon” din Bucureşti.

În incinta complexului religios de la Techirghiol, rătăcită printre aleile străjuite de coloane impunătoare, se află statuia Sfântului Pantelimon, protectorul aşezământului. Ocrotitor al medicilor şi tămăduitor al tuturor bolnavilor, Pantelimon (numele său înseamnă „cel cu totul milostiv”) a fost un doctor care a trăit în secolele 3-4 D.H, poreclit :”cel fără de arginţi”, pentru că nu vroia să primească nimic în schimbul muncii sale.

Statuia de la Techirghiol este făcută din bronz, fiind creată de cunoscutul sculptor dobrogean Ion Jalea. Opera acestuia a fost adusă de la Bucureşti în anii 50. Ea a fost pusă deasupra unui bazin cu apă, unde bolnavii se opresc adesea ca să îşi potolească fierbinţeala obrajilor. În urmă cu ceva decenii, copiii din Techirghiol vedeau acest bazin ca o adevărată fântână a norocului, existând o tradiţie locală, potrivit căreia, un bănuţ aruncat în apă îţi va aduce implicit şi îndeplinirea oricărei dorinţe


Îți place? Click aici să îi dai SHARE!