Îți place? Click aici să îi dai SHARE!

Astăzi este o zi specială, Ziua Dobrogei. Tuturor dobrogenilor dar și celor care sunt îndrăgostiți de aceste minunate locuri le urăm La mulți ani cu sănătate!

Intre 14 si 18 noiembrie 1878 Dobrogea a trait momente istorice comparabile cu evenimentul petrecut cu patru secole in urma, cand tinutul dunareano-maritim intra in componenta Tarii Romanesti. La Babadag, Tulcea si Constanta au sosit primele unitati ale armatei romane, abia reintoarsa din glorioasa batalie care daduse tarii independenta si dreptul de a reveni in tinuturile maritime stramosesti.[…] La 23 noiembrie 1878 autoritatile romanesti au preluat oficial administratia Dobrogei, dar trupele tariste au continuat sa stationeze aici si la inceputul anului 1879, un an aproape de la semnarea pacii. […] Instaurarea, de facto, a suveranitatii Romaniei in cadrul noilor frontiere maritime incununa un act national de cea mai mare importanta: dupa Unirea Principatelor, in 1859, restabilirea autoritatii statului roman asupra Dobrogei, straveche provincie istorica romaneasca, poate fi socotita ca fiind a doua etapa fundamentala a procesului de desavarsire a unitatii de stat a romanilor. Noua fatada maritima, in lungime de 240 km, impreuna cu portul sau Constanta, deschidea Romaniei o larga fereastra spre marile si oceanele lumii, permitandu-i sa participe, sub aspect economic, politic si spirituasl, la dialogul mondial, in spiritul traditiilor si aspiratiilor sale de popor mandru, pasnic si talentat.

Astfel, istoria Dobrogei, parte a istoriei intregului pamant romanesc, demonstreaza cu putere un adevar fundamental: acela ca jugul asupririi straine poate frana sau intarzia pentru un timp evolutia unui popor, dar nu poate impiedica realizarea aspiratiilor sale legitime – cucerirea libertatii si unitatii, asigurarea progresului social – daca el este hotarat sa lupte pana la capat cu fermitate si eroism.

(Radulescu, Adrian; Bitoleanu, Ion. Istoria romanilor dintre Dunare si Mare. Dobrogea. Bucuresti: Editura Stiintifica si Enciclopedica, 1979, pag. 281, 284)

14 Noiembrie 1878

Lunga asteptare a populatiei dobrogene a incetat la 14 noiembrie 1878 – in marea zi a unirii efective a Dobrogei cu Romania. In acea zi de neuitat, printul Carol a lansat din Braila „Proclamatia catre dobrogeni” si „Inaltul ordin de zi” catre armata, iar primele unitati militare au trecut Dunarea pe la Braila si Galati, fiind intampinate peste tot in Dobrogea cu o imensa bucurie. Apele batranului fluviu uneau din acest moment, mai mult decat oricand in trecut, inimile, sperantele si nazuintele romanilor, purtand totodata nadejdea unui viitor mai bun pentru toti locuitorii Dobrogei.

„Proclamatia…” purta, alaturi de semnatura printului Carol si semnaturile principalilor membri ai guvernului: I.C.Bratianu – prim ministru, Mihail Kogalniceanu – ministru de externe, C. A. Rosetti – ministru de interne, I. Campineanu – ministru de finante si Eug. Statescu – ministrul Justitiei.Fiecare cuvant din cele doua documente fusese cantarit cu mare grija.

Se preciza mai intai ca unirea a fost hotarata de „marile puteri prin tratatul de la Berlin”, pentru a nu se crede ca Romania a acceptat un schimb de teritorii (Basarabia pentru Dobrogea – n.n.). Se preciza apoi ca Romania a dat jertfe grele in razboi si se invocau drepturile istorice ale Romaniei, fiind vorba de „vechea posesiune a lui Mircea cel Batran si a lui Stefan cel Mare”; romanii nu intrau deci in Dobrogea ca niste „cuceritori”, Statul roman isi propunea sa garanteze „viata, onoarea si prosperitatea tuturor locuitorilor de orice nationalitate si religie”, pusi „sub scutul unei Constitutiuni pe care ne-o ravnesc multe natiuni straine”. Erau anuntate masuri urgente pentru intronarea ordinei si legalitatii, desfiintarea unor dari impovaratoare si reducerea altor obligatii. Citeste mai mult pe tulcealibrary.ro

Vederi vechi din Techirghiol oferite spre publicare de Primaria Techirghiol


Îți place? Click aici să îi dai SHARE!