Îți place? Click aici să îi dai SHARE!

În miros de cafeluță turcească, șuberec și plăcinte de toate felurile, cu dulceața și gustul inconfundabil al baclavalei și al cozonacului moldovenesc, pe acorduri turcești împletite cu muzica populară din cele mai importante regiuni ale României, printre oameni veseli, prinși în hore, fără teamă, după perioada grea a pandemiei, la Techirghiol se încheie prima ediție a Festivalului Cireșelor.

Timp de 5 zile, în perioada 29 iunie-3 iulie 2022, oraşul Techighiol a fost capitala de vară a cireşelor prin festivalul organizat de Sucursala Techirghiol a Uniunii Democrate Turce din România şi Primăria din localitate. Prima ediţie a Festivalului Cireşelor a debutat miercuri, 29 iunie 2022, pe faleza din Techighiol, în acordurile muzicii tradiţionale turceşti. Startul festivalului a fost dat de copiii din Techighiol, care i-au servit pe vizitatori cu cireşe din coşuleţe lucrate de meşteri artizani din Maramureş. La festivitatea de deschidere au participat: subprefectul judeţului Constanţa, dl. Şenol Ali, viceprimarul oraşului Techighiol, dl. Florin Zisu, preşedinta Comisiei de cultură a UDTR, prof. Serin Türkoğlu, reprezentanta Centrului de Cultură şi Educaţie Turcă, prof. Melek Osman, preşedinta Sucursalei Constanţa a UDTR, Nazigher Mustafa, preşedinta Sucursalei Cobadin a UDTR, Aiten Borseit, şi vicepreşedinta Comisiei de religie a UDTR, prof. Firdes Musledin.

Dacă vedeta festivalului a fost cireaşa, nici delicatesele bucătăriei turceşti nu au fost mai prejos, participanţii la festival având posibilitatea să deguste preparate culinare specifice comunităţii musulmane din Dobrogea. Rahatul turcesc cu esenţă de trandafir a fost preparat pe loc de Mahinur Apostol, după o reţetă veche moştenită de la părinţi, locuitori ai Insulei Ada Kaleh, iar acadelele au fost preparate de prof. Melek Osman şi Aiten Borseit, conform unei reţete moştenită de la bunici. Nu au lipsit de la festival nici plăcintele tradiţionale turceşti cu brânză şi carne, preparate de reprezentantele comunităţii turce şi nici delicioasele baclavale şi sarailii.

Conform Uniunii Democrate Turce din România, festivalul şi-a închis porţile duminică, 3 iulie 2022, în prezenţa preşedintelui Uniunii Democrate Turce din România, ing. Osman Fedbi. La festivitatea de încheiere a evenimentului a fost prezent şi subprefectul judeţului Constanţa, dl. Şenol Ali precum şi viceprimarul oraşului Techirghiol, dl. Florin Zisu. Festivalul s-a încheiat în ritmurile muzicii populare româneşti şi turceşti cu un spectacol susţinut de soliştii Mariana şi Mihai Călin şi de grupul El-DANCE, coregraf Eliza Pădeanu. Surpriza de final a festivalului a fost tarta cu cireşe, preparată de organizatori şi împărţită celor 500 de participanţi prezenţi pe faleza din Techirghiol. Evenimentul, aflat la prima ediţie, a fost iniţiat şi coordonat de Seriha Menseit.

Pe ultima sută de metri, participanții la festival au servit publicului bunătăți turcești și românești, delicatese gătite special pentru acest frumos eveniment.

Uriașa și delicioasa plăcintă cu vișine a fost împărțită frățește tuturor vizitatorilor care au dorit să guste din deliciosul desert.

Muzica a răsunat pe întreaga faleză iar Techirghiolul s-a simțit în sărbătoare, ca de fiecare dată când cei prezenți sunt bucuroși și entuziaști.

Mulțumim tuturor celor care au participat la festival, tuturor vizitatorilor și organizatorilor, pentru acest frumos eveniment, și promitem să repetăm, anul viitor, Festivalul Cireșelor!

Felicitări Uniunea Democrată Turcă din România si Primaria Techirghiol pentru organizarea ireproșabilă!

Încă de pe acum vă invităm la cea de-a doua ediție, dar și la următoarele evenimente din această vară!


Îți place? Click aici să îi dai SHARE!