Îți place? Click aici să îi dai SHARE!

La 12 ani de când „maestrul comediei”, marele actor techirghiolean ???? ??????????, a plecat dintre noi, cei care l-au iubit inca ii simt lipsa…

Jean Constantin (Constantin Cornel Jean) s-a nascut pe 21 august 1927, la Techirghiol, într-o familie multietnică, mama sa (Caliopi Stavreg Zaharia) fiind de etnie grecească, venită cu părinții de la Salonic prin 1880 și ceva, iar tatăl (Dumitru Jean), de etnie română, conductor arhitect.

Jean Constantin a fost un iubit actor român de film, estradă, radio, televiziune, scenă, voce și vodevil, care a excelat în roluri comice. Printre personajele memorabile întruchipate de Constantin se numără cele din seria B.D. (Brigada Diverse), filmele de acțiune și de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu și bucătarul Ismail din serialul de televiziune Toate pânzele sus (1976).

A jucat în filme de la începutul anilor 1960. La sfârșitul deceniului este distribuit în producțiile de succes Prea mic pentru un război atât de mare (1969, r. Radu Gabrea) și Canarul și viscolul (1969, r. Manole Marcus), ambele având ca subiect pierderea pricinuită de apărarea cauzei politice (prin război sau ilegalism). Totuși, nu aceste roluri îl impun, ci partiturile comice jucate începând din 1970 pentru seria B.D. (Brigada Diverse), în compania actorilor Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui și Dem Rădulescu. În 1973 colaborează pentru prima oară cu regizorul Sergiu Nicolaescu în filmul Nemuritorii. Serialul Toate pânzele sus (1976), în regia lui Mircea Mureșan, îi aduce un alt rol cu mare priză la public – turcul Ismail. Revanșa (1978) de Sergiu Nicolaescu este primul film în care Constantin interpretează rolul Limbă. Un an mai târziu joacă în comedia Nea Mărin miliardar, de asemenea în regia lui Nicolaescu.În anii 1980 și 1990 este prezent într-un număr mai mic de producții, în mare parte comedii. Continuă să fie distribuit de Sergiu Nicolaescu în filmele sale. După o pauză de șapte ani, a revenit pe platourile de filmare cu rolul nea Florică din lung-metrajul de debut al lui Cătălin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006). Ultimele sale filme, Supraviețuitorul (2008) și Poker (2010), au fost regizate de vechiul său colaborator Nicolaescu. A apărut și în serialul Regina, difuzat de postul Acasă TV.

În 2009 și 2010, actorul a fost internat în mai multe rânduri din cauza problemelor cardiace.

A murit intr-o miercuri, pe 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanța.

A fost înmormântat în Cimitirul Central din Constanța în ziua de 28 mai.

In memoria marelui actor, Teatrul de Vara din #Techirghiol ii poarta numele.

Intreaga sa filmografie, pe: https://ro.wikipedia.org/wiki/Jean_Constantin

Nea Jean, ne lipsesti…


Îți place? Click aici să îi dai SHARE!