Îți place? Click aici să îi dai SHARE!

Stațiunea Balneară Techirghiol continuă să se modernizeze și să-și consolideze prima poziție în topul stațiunilor balneare, top realizat de către Asociația Romană de Balneologie.

Prezent la o emisiune a unui post local de televiziune, Litoral Tv Constanța, primarul orașului Techirghiol, domnul Iulian Constantin Soceanu a vorbit despre noile proiecte ale administrației în ceea ce privește Orașul și Stațiunea Balneară Techirghiol, despre atragerea de investitori dar și despre nămolul sapropelic al Lacului Techirghiol și eforturile pe care administrația condusă de domnia sa le face pentru ca această bogăție naturală, unică în România, să nu fie înstrăinată.

În foarte scurt timp va fi semnat un proiect de finanțare din fonduri europene în valoare de 3.600.000 euro. Din aceste fonduri, 75 % vor fi folosite în infrastructura mai multor străzi din localitate, iar restul de 25% se vor investi în zona centrală a orașului pentru refacerea și înlocuirea mobilerului urban, introducerea unei rețele wi-fi pentru accesarea gratuită a internetului, precum și pentru implementarea unui sistem de monitorizare video. De asemenea, se va realiza un parc sportiv și de recreere dotat cu aparatură pentru fitness și exerciții fizice în aer liber.

Și în ceea ce privește investiitiile și crearea de locuri de muncă lucrurile merg bine în Stațiunea Balneară Techirghiol. Tocmai s-a reușit atribuirea prin licitație publică a unui teren situat în zona centrală a orașului, în suprafața de 5.811 mp, pentru construirea unui Centru de Excelentă în Sănătate, o investiție de 15 – 20 milioane de euro, un nou complex balnear cu 220 de camere. Această investiție, pe lângă aportul la bugetul local realizat din taxe și impozite, va putea crea peste 250 de locuri de muncă și va contribui la creșterea potențialului turistic al stațiunii.  În același sens se fac demersuri pentru atragerea de investitori în turismul balnear și pentru o altă zonă a localității situată  undeva în spatele actualului Sanatoriu Balnear din localitate.

Plaja Minerva, Techirghiol

Nămolul sapropelic al Lacului Techirghiol, reglementarea cât mai rapidă a dreptului de explorare și exploatare ale acestei bogății locale și naționale, reprezintă o prioritate a actualei administrații a Orașului Techirghiol. În acest moment Consiliul Local Techirghiol nu are absolut niciun drept de decizie asupra zăcămintelor de nămol sapropelic din Lacul Techirghiol. De aceea s-a ajuns la situația prin care un SRL a primit drept de explorare și exploatare asupra namolui. Pentru a evita astfel de lucruri, primarul orașului Techirghiol dorește ca administrația locală, prin Consiliul Local Techirghiol, să se ocupe de această resursă naturală. Cele trei condiții minimale pentru acordarea licențelor de exploatare fiind, în opinia primarului, interzicerea exportării nămolului, comercializarea lui numai în zona costieră a Mării Negre, adică în centrele balneare de tradiție care folosesc această resursă, și exploatarea durabilă a acestuia.

În acest sens, la Techirghiol se va organiza în cel mai scurt timp un referendum de rezultatul căruia trebuie să se țină seama în viitor.

 


Îți place? Click aici să îi dai SHARE!